Zelf je Bodem onderzoeken
Ben jij met je tuin bezig? Wil je beplanting gebruiken die bij jou goed gaan groeien? Dan zul je eerst bodemonderzoek moeten doen. Dat kun je heel gemakkelijk zelf. Door verschillende testen uit te voeren bepaal je de grondsoort van de bodem en de zuurgraad. Uiteraard kun je ook door de professional een bodemtest laten doen. De kosten hier voor zijn ongeveer € 75,00 tot € 150,00.
Maar wij gaan zelf testen.
Grond
De drie meest voor komende grondsoorten zijn zand, leem en klei. Elke grondsoort heeft zijn eigen eigenschappen. En elke plant heeft wel een voorkeur voor een bepaalde grondsoort. De grond bij jou in de tuin bevat waarschijnlijk een combinatie van al deze typen grond maar de vraag is welke voert de boventoon.
We zetten de verschillen even op een rij:
Zand
Zand bestaat voor minstens 50% uit zand. Zandgrond is erg los en heeft een grote korrel. Zandgrond kun je onderverdelen in: veengrond, vaaggrond en eerdgrond. Zand is licht van kleur en ze zijn licht in gewicht. Zandgrond zul je moeten verbeteren door de toevoeging van klei mineralen en organische stof (compost). Dit moet je voor het planten doen.
Leem
Leem heeft een fijnere structuur en is compacter dan zand (korrelgrootte 0,002-0,005 millimeter). Hierdoor worden water en voedingsstoffen beter vastgehouden. Planten die graag in leem staan hebben minder moeite om aan voedingsstoffen te komen.
Klei
Klei heeft de fijnste korrel. Als meer dan 25% van de grond bestaat uit deze kleine deeltjes (< 2 micrometer) is het klei. Klei is heel compact, water en voedingsstoffen worden hierdoor goed vastgehouden. Er is weinig bodemleven in klei, je zou dit kunnen verbeteren door de klei te bemesten met compost.
Zelf bodemonderzoek doen
Deze testjes zijn niet moeilijk, kijk maar mee. We gaan eerst kijken welke grondsoort we in onze tuin hebben. Later bepalen we de PH-waarde.
Onderzoek 1. Het bepalen van de grondsoort
- Verzamel grond van verschillende plekken in de tuin. Neem grond van ongeveer 15 tot 20 cm diepte en hussel dit goed door elkaar.
- Ontdoe de grond van alle vervuiling, zoals: stenen, onkruid en wortels. Doe je dit niet is de test niet betrouwbaar.
- Vul een glazenpotje voor 40% met de grond en vul af met water tot een duimbreedte van de rand en schud alles goed door elkaar.
- Wacht ongeveer 24 uur. De zwaarste deeltjes zaken naar de bodem. Er verschijnen verschillende laagjes in de pot.
- Na de 24 uur zijn de verschillende lagen duidelijk zichtbaar. Nu gaan we de verhouding van de verschillende lagen ten opzichte van elkaar bepalen. Dit doe je door de hoogte van de drie afzonderlijke lagen te delen op de totale laag van de drie lagen. Bepaal nu welke grondsoort jij in jouw tuin hebt.

Onderzoek 2. Het bepalen van de PH-waarde
De PH-waarde heeft invloed op de kwaliteit en de groei van de beplanting. Met een testje te koop bij bijna elk tuincentrum kun je zelf de PH-waarde bepalen.
- Verzamel grond van verschillende plekken uit de tuin. Dit kan gewoon van het oppervlak zijn.
- Maak ook deze grond schoon en hussel.
- Vul het reageerbuisje met ongeveer 1cm grond en doe daar nog 2,5 cm gedestilleerd water bij. Voeg dan 1 tablet toe, doe het dopje op de reageerbuis en schud goed. Wacht op de verkleuring van het water.
- Vergelijk de kleur met de kleur op de verpakking. Lees nu de waarde af.

Blijkt uit de resultaten dat de grond te zuur is voor de beplanting, die je graag wilt gebruiken? Voeg dan kalk toe aan de grond en voer de test na een tijdje nog een keer uit. Kalk toe voegen wil niet zeggen dat de grond nu goed is voor jou keus in beplanting. Waarschijnlijk zul je kalk moeten blijven toevoegen, omdat de grond weer verzuurt.
Daarom is het beter om beplanting te kiezen die bij de grondsoort en de PH-waarde hoort.