Werkwijze

Een mooie tuin begint bij een solide ontwerp. Een groot gebaar waarin mens, natuur en architectuur zich thuis voelen. Een spel in contrast tussen groen, krachtige lijnen en het grote gebaar.

 

Kennismaking

Een goed ontwerp begint met een goed gesprek. Daarom kom ik graag bij u thuis voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit eerste gesprek:

 • vertelt u over uw wensen,
 • kan ik de tuin bekijken en
 • vertel ik wat ik voor u kan betekenen en de bijbehorende tarieven.

Wanneer er een klik is aan beide zijden en u vertrouwen heeft in mijn persoon en mij als tuin- en landschapsontwerper kunnen we verder praten over het tuinontwerp traject. Het traject verloopt stapsgewijs en bestaat uit:

 • Inventarisatie van uw wensen en mogelijkheden
 • Ontwerptraject:
  • Schets-sessie
  • Tuinplan op maat en schaal eventueel met 3d ontwerp
  • Beplantingsplan
  • Eventueel uitwerking van constructies
  • Aanleg van het tuinplan
  • Follow up

Deze stappen worden in dit eerste gesprek samen met u doorlopen.

Inventarisatie van uw wensen en mogelijkheden

Een goede inventarisatie is belangrijk, dit vormt de basis voor het tuinontwerp. Belangrijk is te weten hoe u uw tuin gaat gebruiken en welke stijl sluit aan bij u en bij uw woning. Het ontwerp maar ook de materialen en de beplanting worden gekozen aansluitend aan de gekozen stijl. Het geheel wordt op elkaar afgestemd, zodat er een sterke eenheid en sfeer ontstaat. 

Naar aanleiding van de inventarisatie heb ik een goed beeld wat van mij verwacht wordt en maak ik een plan van aanpak met offerte voor u. In dit document wordt de opdracht omschreven en stap voor stap het ontwerptraject uitgelegd. Bent u akkoord, dan kan het ontwerptraject beginnen.

Ontwerptraject

Schets-sessie

Uw wensen kunnen in een schets-sessie tot uiting komen, u krijgt een idee van wat er allemaal mogelijk is binnen uw wensen. Deze schets-sessie is op locatie en duurt ongeveer 1,5 uur naar gelang de grote van uw tuin. De kosten voor een schetssessie zijn: € 200,00 incl. btw (prijspeil 2023), hebben we meer tijd nodig voor de schets-sessie komt er per 0,5 uur € 32,5 incl. btw bij. Mocht dit nodig zijn zal ik dit tijdens het gesprek bespreken.

Naar aanleiding van de inventarisatie of schets-sessie zal er een plan van aanpak met offerte gemaakt worden. Hierin wordt de opdrachtomschrijving beschreven evenals de verschillende items binnen het ontwerptraject.

Tuinplan op schaal en maat

De schets-sessie wordt uitgewerkt in een tuinplan op maat en schaal. Hierin stel ik materialen voor en geef ik een idee hoe beplanting, verlichting en constructies vormgegeven worden. Dit wordt toegelicht aan de hand van sfeerbeelden in de vorm van foto’s.

3D ontwerp

Het is mogelijk om een 3d ontwerp te laten maken met enkele 3d aanzichten en een film. Door middel van een VR-bril kunt u door uw tuin lopen en de sfeer ervaren. Hierbij wordt de beplanting indicatief aangegeven in de sfeer van uw tuin.

Het tuinplan wordt met u besproken tijdens een afspraak bij mij op kantoor. Het ontwerp wordt met u stap voor stap doorgenomen en de materialen, verlichting en constructies worden besproken. Heeft u nog opmerkingen en of wijzigingen op het ontwerp, kan het tuinplan binnen de gestelde prijs  1x aangepast worden.

Beplantingsplan

Aan de hand van het definitieve tuinplan wordt een beplantingsplan gemaakt. Hierbij inbegrepen is een overzicht van alle planten met foto en een beplantingslijst met de maat en aantallen van de beplanting.

Aanleg van de tuin

Op basis van het definitief ontwerp kunt u de tuin zelf aanleggen of het een hovenier laten aanleggen. Carla Rovers werkt samen met verschillende hoveniers, maar is hier niet aan gebonden.

Als u het wenselijk vindt dat ik de aanleg begeleidt, raad ik u aan een aantal uur begeleiding met mij te kopen. Ik spreek het ontwerp door met de hovenier en kom als dat nodig is, tijdens de aanleg kijken. U weet dan zeker dat de tuin aangelegd wordt zoals op tekening is aangegeven.

Follow-up

Graag hoor ik uw ervaringen omtrent de tuin en kom ik 1 of 2 jaar na aanleg kijken hoe de tuin geworden is. De kosten van dit bezoek zijn opgenomen in de kosten voor het ontwerptraject. Wilt u jaarlijks de tuin samen met mij doorlopen kan dat ook.

Adviesgesprek

Heeft u behoefte aan alleen een adviesgesprek kan dat ook. We bekijken samen uw tuin en bespreken uw vragen.

CONTACT

Wil je meer weten over een tuinontwerp van Carla Rovers, haar werkwijze, of een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek?
Neem contact op met Carla.