Tijdens mijn wandelingen kom ik vaak Hedera tegen. Klimop staat bekend als een snelgroeiende plant die overal zijn wortels insteekt. Veel van jullie kennen de klimmer, maar de meeste van jullie kennen niet de struikhedera. Het is mijn favoriete najaarsbloeier en die van vele insecten waaronder de klimopbij!
De klimop is een plant die erg sterk is, snel groeit en goed te snoeien is; een vrij makkelijke plant dus. Een ander voordeel is dat je het hele jaar op de plant kunt rekenen. Hij is namelijk het hele jaar door groen, dus ook in de winter. Let wel op de klimop is sterk, maar in een gezonde boom of sterke muur is het een goede jas tegen zonnebrand of isolatie. Goed…. dit is algemeen bekend.
Najaarsbloeier
Maar wist jij ook dat de klimop niet alleen groenblijvend is, maar ook nog laat in het seizoen bloeit? Daarom zijn ook de insecten gek op deze plant. Als andere planten zijn uitgebloeid, komt in oktober de klimop in bloei. De insecten, zoals bijen, wespen, vliegen en late dagvlinders, die dan nog actief zijn hebben in het najaar nog volop nectar en een goede schuilplek. Ook is de klimop de waardplant voor het Boomblauwtje. Vogels, zoals de winterkoning en goudvink, maken er hun nest in en merels en duiven genieten van de zwarte bessen die na de bloei aan de plant komen.
Klimopbij
Vooral de Klimopbij is in het najaar afhankelijk van de nectar van de klimop. In 1997 arriveerde deze bij in Limburg. Daarna is de soort een opmars beginnen naar het noorden en komt nu in het hele land voor. De Klimopbij is een forse bij, zo groot als een honingbij en lijkt hier ook wel op. Je moet letten op de bandjes op het achterlijf. Die heeft de Klimopbij wel en de honingbij niet. De Klimopbij nestelt in de grond en doet dat vaak in groepen. De vrouwtjes verzamelen uitsluitend stuifmeel op klimop. Dat maakt het zoeken naar de bij nogal makkelijk.
Hedera helix ‘Arborenscens’
Beter bekend als de struikhedera, klimt, zoals de naam al zegt dus niet. Deze struik heeft een bossige groei en is daardoor perfect als strakke of losse haag. Het is ook mooi om de struik losjes als solitair in je border te zetten. Dus of je nu van strak houdt of van een natuurlijke tuin, de struikhedera past altijd!
Snoeien
Snoei de haag alleen in het vroege voorjaar, zodat je zeker weet dat je de bloei niet schaad. Vaak zie ik mensen de klimop nog voor de langste dag (in juni) snoeien, dan is het natuurlijk wel gedaan met de bloemen en de bessen. Jammer want dat maakt juist deze struik, een struik om te koesteren.