Je hebt vast wel eens tijdens een wandeling gesnoept van de heerlijke bramen langs het pad. Eten uit de natuur halen, geeft een bijzondere dimensie aan de wandeling. Maar mag dat eigenlijk wel? Nee, dus, maar het wordt wel gedoogd, zolang je je maar aan enkele regels houdt.

Je kunt wildplukken als een bedreiging zien voor de natuur, of je kunt het zien als een kans om mensen dichter bij de natuur te brengen. Voor beide standpunten is iets te zeggen. Voorop staat dat wildplukken met respect voor de natuur dient te gebeuren.

Is wildplukken toegestaan?

Officieel is wildplukken niet toegestaan en zelfs strafbaar. Er staan fikse boetes op. Als je je niet op eigen grond bevindt, kun je de handeling wildplukken scharen onder diefstal of stroperij.

Waar mag je wildplukken?

Ondanks dit verbod wordt wildplukken gedoogd op openbare plekken, mits je je houdt aan een aantal regels. Ben je op particulier terrein, ben je verplicht om toestemming te vragen aan de eigenaar van het perceel. In beschermde natuurgebieden en buiten de toegestane paden mag je zeker niet gaan wildplukken.

Wat mag je wildplukken?

Je mag geen beschermde soorten plukken en pluk ook geen soorten waarvan je niet zeker weet of ze eetbaar zijn. Pas daarbij extra op paddenstoelen! Vele zijn je al voorgegaan in een ziekenhuis bezoek.

Het wildplukken is niet zonder risico’s. Soms is het lastig om giftige soorten te onderscheiden van niet-giftige soorten. Planten en bloemen kunnen vervuild zijn door uitlaatgassen en bodemvervuiling. Let dus ook goed op waar je plukt. Pluk boven 1 meter van het maaiveld. Zo voorkom je dat dieren hun behoefte gedaan hebben op het deel wat je wilt gaan plukken. Is dit niet mogelijk was je voedsel dan eerst grondig. ook bloemen en planten dichtbij honden uitlaatstroken of in de omgeving van schapen pluk je liever niet. Hierdoor verklein je de kans op vossenlintworm.

Ben je beginner, ga dan eens mee op een wildplukwandeling! Of start in je eigen tuin een klein voedselbosje.