Winter wonderland

De tuin lag onder een dik pak sneeuw. Is het bij jou in de tuin een dooie boel? Dat hoeft niet zo te zijn. Gebruik je de juiste planten en knip je niet alles af in het najaar dan kun je ook in de winter genieten van je tuin. De tuin is nu in rust, dus je kunt al plannen gaan maken. Door de juiste planten toe te passen is je tuin de volgende winter een sprookje.

Wintersilhouet

In de tuin wisselen vele vormen elkaar af, groot en klein blad, verschillende bloemen en ijle siergrassen, heesters met een mooie vorm of bomen met een mooie takverdeling. In de zomer spelen bloemen de hoofdrol maar in de winter ook! In de plantenwereld zijn er heesters die bloeien in de winter, zoals verschillende soorten Sneeuwballen (Viburnum x bodnantense, Viburnum farreri en de Viburnum tinus), Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum). De Sneeuwbal Viburnum x bodnantense is een naaktbloeier, dat wil zeggen dat er als deze heester bloeit geen blad aan de struik zit en de bloemen het alleenrecht hebben. Maar ook de Toverhazelaar (Hamamelis) en de Honingboom (Sophora) geven in de winter een spectaculair beeld. De Kornoelje Cornus alba ‘Siberica’ valt op in de border door haar knalrode takken. Zaaddozen dragen ook bij aan een mooi silhouet. De zaaddozen van bijvoorbeeld Zonnehoed, Hemelsleutel en Akelei (Echinacea, Sedum, Rudbeckia, Aquilegia) zijn een plaatje in de border.

Wil jij ook een mooie tuin in de winter?

Combineer dan wintergroene, bloeiende beplanting en planten die mooi silhouet hebben door hun zaaddozen. Zoek naar planten die in de winter nog fier overeind staan, zoals het siergras Prachtriet (Miscanthus sinensis) Pampasgras (Cortaderia seloana) of Vingergras (Panicum virgatum) en vele Sedumsoorten. Van klein bladige hagen, zoals Taxus, Ilex crenata en de Lonicera kunnen vormkunstwerken gemaakt worden en de rijp van de vorst accentueert de bladeren van de groenblijvende heesters en vaste planten. Zet op het einde van een zichtlijn eens een winterbloeier of langs het pad de struikkamperfoelie (Lonicera fragrantissima), die verspreidt bij het voorbijgaan een heerlijke geur.

Veel plezier in je nieuwe wintertuin!