Blog februari 2020. Een nieuw kantoor – een nieuwe kantoortuin. De vraag wat wil ik en welke sfeer ga ik toepassen is de vraag die iedereen zich stelt als er een nieuwe tuin ontworpen moet worden.

Deze tuin moet weerspiegelen waar ik voor sta als tuinontwerper. Hiermee voer ik de druk op en forceer mezelf te gaan nadenken over de toekomst……. Ik ga een natuurtuin ontwerpen.

Wat is een natuurtuin voor mij?

Een natuurtuin is voor mij een tuin die geïnspireerd is op de natuur. Een tuin waarbij rekening gehouden wordt met iedereen en dan bedoel ik zeker ook de vogels, insecten en kleine dieren, zoals de egel. Ik hou van tuinieren, maar eigenlijk is daar niets natuurlijks aan. Tuinieren is de natuur naar je hand willen zetten. Een onmogelijke opdracht! Natuur danst niet naar de pijpen van de tuinman. Natuur kun je wel vernietigen en dat gebeurt ook op grote schaal. Daarom wil ik wat meer rekening houden met de behoeften van de vogels, insecten en kleine dieren. Bestrating wil ik minimaliseren, het regenwater van het dak krijgt een plek in de tuin en ik ga duurzame materialen gebruiken.

Bestaande tuin onder de loep nemen

De tuin die achter de woning ligt heb ik al eerder ontworpen. Omdat de grote Es veel schaduw geeft in de zomer, ben ik uitgegaan van een schaduwbeplanting nabij het terras. Ik heb gekozen voor veel bladplanten met veel diversiteit in bladvorm en- kleur. De grassenborder aan de zonzijde van de Es is frivool, de grassen zijn hier gecombineerd met o.a. de Pimpernel en IJzerhard. Verder in de tuin heb ik borders gemaakt in de kleuren geel/paars en rood/paars/roze/wit. Ik wil deze beplanting eens goed onder de loep nemen en bij elke plant me afvragen of ‘de anderen’ deze beplanting kunnen waarderen.

Kantoortuin

De kantoortuin benader je over een oprit van grind die door een fruitboomgaard met bloemenweide loopt. Parkeerplaatsen zijn in het grind aangegeven door open betonstenen. Door een formele tuin met veel groenblijvers en rust loop je naar het kantoor achter in de tuin. Hier word je verrast door een zee van wilde bloemen in combinatie met vaste planten, heesters en bollen. De bomen geven intimiteit en geborgenheid. Daar waar de wadi ligt groeit beplanting met een vochtige tot natte habitat, zoals de grootbladige Darmera. Gemaaide paden zorgen voor verbindingen.

Hieronder zie je de kantoortuin met wadi. Ik wens je veel inspiratie.