Blog april 2020.

Mijn tuin wil ik inspireren op de natuur en daar horen zeker bloemenweides bij. Wat maakt een bloemenweide een bloemenweide? Door te kijken naar vormen, texturen en kleuren van planten zoals ze zichzelf rangschikken en handhaven in natuurlijke plantengemeenschappen kun je je eigen bloemenweide ontwerpen. Met en in combinatie met heesters, vaste planten, siergrassen en bollen.

Ik voel me heerlijk ontspannen in de natuur. Ik hou van de seizoenen, in elk seizoen is de tuin en de natuur weer anders. Als het even weer is ga ik de natuur in, wandelen. Het kleurenpallet hier is minder uitbundig, maar vogels zijn dol op de bessen van inheemse struiken. Er zijn ook vele bijen- en vlindersoorten die hun eigen ‘waardplanten’ hebben. Want wonder boven wonder zit niet in elke bloem nectar en zelfs bij sommige ‘tuinbloemen’, zoals dubbelbloemigen kunnen de vlinders er niet bijkomen.

De bloemenweides stelen de show vind ik. Vaak zie je randen langs de weilanden en ook steeds meer bermen worden ingezaaid.  Hum, ingezaaid, dat wil zeggen dat de bloemenweide geen natuur is, maar cultuur waarbinnen ruimte is voor natuurlijke processen.

Ik ben geïnspireerd geraakt door de Engelsman Nigel Dunnett. Bloemenweides bloeien maar kort en zien er vaak slordig uit. Door bollen, siergrassen, vaste planten en heesters toe te voegen breid je de beleving van de seizoenen en dus ook van de bloemenweide uit.

Bodemonderzoek doe je makkelijk zelf.

Voordat ik mijn beplanting kies, neem ik grondmonsters van mijn tuin. Mijn tuin ligt op zandgrond en krijgt vooral in de ochtend en avond veel zon. Door de bomen in de tuin kies ik een plantencombinatie die tegen zon maar ook tegen halfschaduw kan. Door te kijken welke kruiden erop komen en wanneer ze bloeien kies ik er de juiste vaste planten en heesters bij die goed combineren met het kruidenmengsel. De vaste planten, siergrassen en heesters kies ik uit op hun ‘natuurlijkheid’, kleur, vorm en bloeitijd, zodat ze passen in het algehele plaatje. En hou ik natuurlijk rekening met mijn vrienden de vlinders en de bijen.

Ben je benieuwd naar hoe mijn bloemenweide vorm gaat krijgen. In dit najaar ga ik beginnen.

Wil je meer weten over zelf je bodem onderzoeken? Bekijk deze blog op mijn website en klik op deze link.

In een volgende reeks blogs over de natuurtuin komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Water in de natuurtuin.
  • Voedselbos en moestuin
  • Onderhoud natuurtuin

Met vriendelijke groet, Carla Rovers