Ode aan de bol.

Regen en harde wind zijn weer aan de orde van de dag. De herfst doet zijn intrede. De tuin wordt weer winterklaar gemaakt. Maar ik heb nog een klusje voor je…
Vergeet de voorjaarsbollen niet, dit is DE tijd om ze te planten. Ze zijn een onderdeel van het beplantingsplan en fleuren de tuin op, terwijl de meeste vaste planten nog niet bloeien.

Bladeren, bloemen, mooie kleuren en herfstsferen er is veel moois te zien in het plantenrijk.  Alleen het blad domineert de tuin in bijna alle seizoenen. Bloeiende vaste planten wisselen elkaar af en geven kleur aan de border. Maar er bestaat helaas geen vaste plant die het hele jaar bloeit. Planten die lang bloeien zijn namelijk erg schaars. Enkele van mijn favorieten zijn: Zonnehoed, Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ deze bloeit van augustus tot oktober, het kattenkruid, Nepeta faassenii bloeit van mei tot september en Salie, Salvia nemorosa ‘Caradonna’ bloeit van juni tot en met oktober.

Je ziet het vroege voorjaar heeft de meeste moeite met de bloemenpracht. Daarom zijn bloembollen een must in de border. Voor een groot gebaar plant je veel bollen. Strooi ze uit en plant ze waar ze de grond raken. Wil jij volgend voorjaar een kleurexplosie in je tuin?

Kijk  eens naar de Darwin tulpen, grootbloemig en makkelijk te verzorgen. Mijn favoriet is de Tulipa ‘Salmon Impression’ (bloeit eind april begin mei) samen met de meer bloemige Narcissus ‘Thalia’ (bloeit maart-april) een mooie combinatie en perfect voor verwildering in de zandgrond van Wanroij. Ik heb ze met Blauwgras Sesleria nitida en Lavendel Lavendula angustifolia ‘Hidcote’ gecombineerd.

Veel plezier met de voorbereidingen voor het komende voorjaar!

Voor het blogoverzicht.

Met vriendelijke groet, Carla Rovers