Natuurtuin

Hevige regenval, droogte…… Is het niet eens tijd voor actie? Voel jij je aangesproken? Ik wel! Mijn nieuwe kantoor is bijna klaar en dan is de tuin aan de beurt. Ik wil jullie graag meenemen in de keuzes die we gaan maken voor onze toekomst-bestendige-tuin.

Mijn man en ik zijn gezegend met een grote tuin, waarvan een gedeelte is aangelegd als ‘tuin’. Een tuin met borders, structuur met hagen en accenten in de vorm van heesters met mooie bloemen en een herfstkleur. Ook al houdt je rekening met het gebruik van de juiste planten, de grote van de plantgroepen, tja aan een tuin is altijd onderhoud. Maar je hoort mij niet klagen ik vindt het heerlijk in de tuin met mijn handen in de aarde. Maar waarom de buitenruimte helemaal inrichten als ‘tuin’? Nou nee, hier wordt geleefd en de tuin is onderdeel van onze leefstijl, net als bij jou waarschijnlijk. Nee we hebben gekozen om het overige stukje tuin anders aan te pakken, met een meer landschappelijke inrichting. Back to nature zogezegd.

natuurtuin, doelbeelden.nl

Woon jij ook in het buitengebied? De natuurlijke tuin is een uitkomst. Natuurlijk in de zin van: ga uit van het landschap om je heen en de aanwezige bodem. Gebruik beplanting die van nature voorkomt in de streek waarin je woont. Zo hoef je geen fratsen uit te halen om bijvoorbeeld een Rododendron te laten groeien op een kalkrijke bodem.

Voordelen van de natuurtuin.

Door inheemse beplanting te gebruiken komen meer vogels, vlinders en andere insecten af op bloemen en bessen. Vlinders en bijen kunnen namelijk veel beter bij de nectar van de enkelvoudige bloemen van inheems plantmateriaal. Een ander voordeel is dat een natuurlijke tuin minder onderhoud vergt en wil je toch een tuingevoel, zou ik adviseren om een gedeelte nabij de woning als ‘tuin’ in te richten. De natuurtuin is het beste concept voor een levensbestendige tuin. Een tuin waar droogte en hevige regenval een plek krijgen.

Een natuurtuin iets voor jou?

In een volgende reeks blogs over de natuurtuin komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Mogelijkheden voor subsidie en landschappelijke inpassing van nieuwbouw
  • Inrichting natuurtuin
  • Water in de natuurtuin.
  • Ontdek de planten die in je omgeving voorkomen
  • Voedselbos en moestuin
  • Onderhoud natuurtuin

Word je enthousiast en wil jij ook een natuurtuin, misschien haal je hier inspiratie uit! Of maak een afspraak, dan kijken we wat ik voor jou kan betekenen.

Met vriendelijke groet,

Carla Rovers