Ga jij voor sfeer?

Sfeer in het interieur is vanzelfsprekend, we letten op kleur, textuur, het meubilair en de positionering hiervan in de ruimte….. Deze onderwerpen gelden ook voor de tuin. Zoals een bouwkundig architect een gebouw ontwerpt, zo ontwerpt een tuin- en landschapsarchitect een buitenruimte. De inrichting van een tuin is een geheel met de architectuur van de woning of contrasteert juist daarmee. Een eigen stempel drukken op je leefomgeving of dat nou binnenshuis of buitenshuis is geeft het gevoel van thuis zijn.

Sfeer
Een goede sfeer in de tuin staat bij een goede indeling van de tuin. De situering en afmeting van de paden en de terrassen, de positie van de wanden (hagen van heesters of siergrassen of muren en schuttingen) en het plafond (bomen, overkappingen) bepalen of je een behaaglijk en fijn gevoel krijgt van een plek. Kies een sfeer voor de tuin en pas daarbij de accessoires aan. De soort en plaatsing van de beplanting, het kleurgebruik, de meubels, kussens, potten en verlichting e.d. versterken de gekozen sfeer van de tuin, zelfs in de winterperiode.

Wat biedt een tuin meer.
Maar een tuin biedt zoveel meer dan kamers (terrassen), een gang of overloop (paden), het biedt beplanting, heesters en bomen. Het biedt de beleving van de seizoenen. In de herfst en winter beleven we steeds vaker de tuin vanuit de overkapping, het gevoel van buitenzijn in de ‘natuur’ speelt hierbij een belangrijke rol. Maar ook vanuit de woning kan de tuin beleefd worden door middel van accenten en zichtlijnen. Accenten zouden kunnen zijn solitaire heesters of bomen met bloei in het voorjaar, bessen en een herfstkleur in het najaar, maar ook een kunstobject, een kleurrijke wand, of waterelement. Geef deze accenten de ruimte zodat ze van binnenuit en of vanuit een looproute zichtbaar zijn of verstop ze juist in de tuin en maak verrassende plekjes. Dat maakt een tuin spannend en telkens anders, want in een tuin lopen de ‘kamers’ in elkaar over.

Verlichting en warmte
Verlichting is een erg belangrijk gegeven voor een tuin en doet mee met de sfeerbeleving. Kies welke accenten je wilt benadrukken en waar je functionele verlichting nodig hebt. De plaatsing van de lichtpunten is belangrijk, kijk je er van binnenuit op of vanuit het terras of looproute buiten… Bepaal hierbij de lichtsterkte, de richting en de soort lichtbron. Wissel af met de manier van aanlichten en de lichtsterkte van de lichtbron. Zet niet de hele tuin in de spotlights, door de aanwezigheid van ‘donkere’ plekken wordt er een spannender lichtplan verkregen. Ook vuur geeft een tuin sfeer en warmte, zet een tuinhaard bij een terras en je bent verzekerd van een gezellige avond.

Zo geniet je niet alleen in de zomer maar ook in het najaar van de tuin.