Gefladder in de tuin_1/2

In de zomermaanden, buiten op het terras hoor ik vaak het gezoem van bijen die op de bloemen af komen of tel ik de verschillende vlinders die er in mijn tuin zitten. Maar ik merk dat velen deze ervaring niet kunnen delen.
Het voedsel van bijen en nestgelegenheid voor insecten is aan het verdwijnen en het gebruik van herbiciden en insecticiden in de landbouw spelen een belangrijke rol in de sterfte van deze insecten. Dus laten we allemaal onze gevleugelde vrienden omarmen. Wat kun jij doen? Nederland bestaat uit ongeveer 15% natuur, maar elke tuin is eigenlijk een klein landschapje op zich. Door je tuin in te richten zodat bijen en vlinders zich goed voelen, kun je je steentje bijdragen.


Vlinders
Als je vlinders naar je tuin wilt lokken, kun je op bepaalde dingen letten. Vlinders hebben nectar nodig uit bloemen, planten waarvan rupsen eten en warmte van de zon om te kunnen bewegen. De meeste vlinders leggen hun eitjes op planten die rupsen lekker vinden, ook wel de waardplanten van de vlinders genoemd. Meestal zijn dit wilde planten soorten. Vlinders zoeken beschutte plekken op om zich op te warmen, dit kan in een gevarieerde tuin met afwisselend struiken, bomen en planten. Bijvoorbeeld in een inheemse haag met meidoorn, vuilboom, wilde appel, kardinaalsmuts, wilde liguster en/of spaanse aak. Ook voor vogels en andere kleinere dieren zijn dit waardevolle struiken. In september/november als het kouder wordt gaan de vlinders in winterrust. Zij schuilen het liefst tussen snoeihout of dode, droge plantenresten.

Bijen
Er zijn 360 soorten wilde bijen in Nederland, zij leven het liefst alleen en wonen in holletjes in de grond of in gaatjes in hout, maar de meeste bekende wilde bijen – de hommels- leven niet alleen maar in bijenvolken, net als de honingbij. Bijen komen ook op drachtplanten af net als vlinders, dus plant deze in je tuin! Laat bijen overnachten in een bijenhotel op een zonnige plek in je tuin.
Knip de afgestorven delen van de planten pas in het voorjaar weg, als de insecten uit hun winterrust zijn ontwaakt. Ook wintergroene planten zijn belangrijk. Deze leveren misschien geen voedsel, maar bieden wel de broodnodige beschutting voor insecten, egels en vogels.