Blog mei 2016

Een duurzame en gezonde leefomgeving

Een duurzame en gezonde leefomgeving
De hittegolf in de zomer van 2006 was een van de langste en meest intense in honderd jaar! En …….. dit zal niet de laatste zijn. De klimaatscenario’s van het KNMI gaan uit van een toename van het aantal tropische dagen van ongeveer 5 per jaar. Dat betekent dat het gemiddeld een maand langer warmer is dan 30 graden.

Een ‘oververhitte’ leefomgeving kan leiden tot ‘hittestress’, dat wil zeggen vermindering van het thermisch comfort en slechter functioneren van mensen. Mensen slapen slechter door de hogere nachttemperaturen. Dit geeft een afname van arbeidsproductiviteit. Voor verkoeling worden airco’s aangelegd, maar die werken door de uitstoot van de warmte een verdere temperatuurtoename in de buitenruimte in de hand.
Vooral in de steden is dit goed merkbaar. Gebouwen, straten en pleinen zijn warmer dan akkers, weilanden en meren. Daardoor is er een groot temperatuurverschil tussen de stad en zijn omgeving.
Niet alleen schijnt de zon vaker en intenser, maar het regent ook vaker. Kan jouw leef- of werkomgeving deze overvloed aan regenwater aan? Er zijn verschillende manieren om het regenwater tijdelijk op te vangen en in drogere tijden af te staan aan de bomen, heesters en beplanting in je tuin. Op deze manier heb je een ondergrondse of bovengrondse buffer en heb je minder kraanwater nodig om te sproeien.*

De stedelijke omgeving, maar ook jouw eigen groene leefomgeving kun je aangenamer maken, door:
• Voldoende schaduwplekken te creëren, door bomenvelden en -lanen, het gebruik van leibomen en hagen.
• Minder verharding toe te passen en meer te vergroenen, door het toepassen van half verharding, beplanting, gazon en heestervakken.
• Langer water vast te houden, bijvoorbeeld door: het aanleggen van een vijver, wadi of waterbuffering ondergronds.
• Gevels en daken vergroenen.

Graag help ik je bij het hittebestendig maken en met het gevecht voor en tegen water in jouw leefomgeving!

*Bron: Tegen de hitte, groen en de opwarming van de stad, uitgegeven door: Gemeente Tilburg, Gemeente Sittard-Geleen en Royal HaskoningDHV Rotterdam

Terug naar overzicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *