Kunst in de tuin of een kunstige tuin?

Je kunt jou tuin een persoonlijk tintje geven door bijvoorbeeld een sculptuur te plaatsen. Maar waar komt het sculptuur het beste tot zijn recht? Of maak je van jou tuin een kunstwerk?

Een plek voor kunst
De tuin is dé locatie om kunst mooi uit te laten komen. Pas het toe voor meer beleving in de tuin.
Bij het ontwerp van een tuin is het belangrijk te werken met zichtlijnen vanuit een plek waar je vaak de tuin inkijkt. Hierbij kan een kunstwerk aan het einde van de zichtlijn, deze lijn versterken. Plaats een grote blikvanger eens in een open gedeelte van de tuin of vorm het kunstwerk naar zijn omgeving. Door de tuin te verdelen in grote en kleinere ruimtes wordt je uitgenodigd een wandeling te maken door de tuin en kom je terloops de kunstwerken tegen. Soms valt een kunstwerk op door zijn kleur en kan deze geplaatst worden op een meer verborgen locatie.

Kunstige tuin
Maak van je tuin een kunstwerk. In een tuin kan het ook spannend zijn om 1 blikvanger aan te brengen. Dit kan in de vorm van elementvormgeving. Kies voor een vlak, lijn of punt. Door bijvoorbeeld een lijn van het tuinontwerp de boventoon te laten voeren en deze in een accent kleur of ander materiaal aan te brengen. Voeg aan het element een functie toe zoals bijvoorbeeld scheiden (wand) of zitten (meubilair) als het ontwerp daarna vraagt. Maar het element kan ook fungeren als verbinding tussen twee gedeelten van de tuin.

Naar mijn mening is een kunst tuin geen tuin met willekeurig geplaatste kunst, maar de tuin is ontworpen om de kunst heen, of de kunst is ontworpen voor een bepaalde plek. Dit is het geheim van kunst in de tuin, altijd moet er een reden zijn, niet omdat er de ruimte is, maar ter versterking van het ontwerp.