Bomen: hoe dragen zij bij aan een gezonde leefomgeving?
Bomen in je tuin of in de openbare ruimte geven schaduw en maken de plek aantrekkelijker, geven structuur en leveren fruit en noten. Maar dat is niet het enige waarvoor we bomen kunnen toepassen. Dat bomen nuttig zijn in de openbare ruimte maar zeker ook in de tuin is allang geen nieuws meer. Maar in deze tijd van veel zonneschijn en veel regenbuien zijn zij ‘miracle workers’.
Veel regenbuien veroorzaakten wateroverlast. In een omgeving met veel asfalt en daken kan het water zich maar moeilijk een weg banen naar de bodem. Het riool kan de overvloed aan water niet aan. Daar tegenover staan de vele zonuren die ons nog te wachten staan. Dan hebben we weer veel water nodig!
Als het water in de bodem kan wegzakken in het gazon, de border of in de open bestrating kunnen problemen opgelost worden. Bomen spelen hierbij een positieve rol. Vooral naaldbomen houden veel vocht vast in de kroon en bomen zuigen veel water op en zetten dat om in waterdamp. Vang zelf het regenwater op in een regenton, wadi, vijver of opslag ondergronds en geef dat aan de bomen in tijden met veel zonneschijn en hete temperaturen. Er zijn bomen die in een vochtige en zelfs natte omgeving goed gedijen: Salix (wilgen), Alnus (els) en de Gleditsia
Op plekken in de stad met veel asfalt en verharding is het in de zomer veel warmer dan op het platteland. Een boom geeft hier verkoeling. Omdat alle bomen water verdampen koelen ze de lucht rondom de boom. Bomen met een natuurlijke parapluvorm zijn: de verschillende dakbomen en de natuurlijke prieeltjes Sophora japonica ‘Pendula’ en de carpinus betulus ‘Pendula’. Het is daarom slim om een boom te planten bij een terras, carport of slaapkamerraam. Alleen een boom met een goede standplaats zal de maximale hoeveelheid water verdampen. Geef de boom daarom voldoende ruimte ook als deze in de bestrating staat. Plaats de boom zo dat de wind erlangs kan strijken voor een optimale verdamping van water.
Bomen zorgen goed voor insecten en vogels, zij bieden onderdak, bescherming, stuifmeel en nectar. Enkele goede bloesembomen en schuilbomen zijn: Prunus (sierkers), Malus (sierappel), Crataegus (meidoorn), Amelanchier (krentenboompje).
Bomen houden CO2 vast, hoe groter de boom, des te meer biomassa hoe beter. Bomen met hardhout slaan het meeste op. Bomen met hardhout zijn o.a.: Fraxinus (es), Quercus(eik), Liquidambar (amberboom).
Bomen produceren zuurstof en halen stof en schadelijke gassen uit de lucht. Het planten van een boom zal de luchtvervuiling niet tegengaan, maar het helpt wel. Bomen met een lichte transparante kroon helpen het beste o.a.: Betula (berk), Acer davidii (esdoorn), Gleditsia, Ginkgo, Sophora.
Voel jij je gelukkiger in een groene omgeving met bomen?
Ga een samenwerking aan met de boom en waterbuffering.