Doe jij ook aan duurzaamheid?

De term duurzaamheid is niet duidelijk en voor iedereen net even anders, maar het maakt dat mensen erover gaan nadenken, hoe zij hun steentje hieraan kunnen bijdragen en dat is belangrijk.
Ik raak in gesprek met een opdrachtgever van me, dhr. Bas van der Worp van Duurzaam Lithoijen. Voor hem heb ik een ontwerp gemaakt voor een natuurlijke tuin aansluitend aan het omringende landschap, zonder bestrating. Hij schakelde me in voor een beplantingsplan voor een verticale tuin. Deze wordt gevoed met regenwater van het dak door middel van een irrigatiesysteem door hem ontworpen. Zijn verhaal inspireert me. Ook hij is bezig met duurzaamheid.

Daarom vraag ik wat hem inspireert.
Duurzaam Lithoijen is een bedrijf voor advies, verkoop en plaatsing van duurzame energie: (zonnepanelen) en duurzame warmte (zonneboilers) installaties en componenten.

Bas van der Worp: “Duurzaamheid is tegenwoordig helaas meer een modewoord aan het worden wat iedereen on-/juist gebruikt om een bepaald product, visie of werkwijze in een beter daglicht te plaatsen. Het is natuurlijk ook een heel breed begrip en tegelijkertijd een vaag iets wat personen en bedrijven ook heel vrij laat voor een eigen interpretatie.” Dit is onder andere zichtbaar in de vele keurmerken voor duurzaamheid. Voor Bas geeft de term cradle to cradle het beste weer wat hem inspireert.

Al van jongs af aan is Bas geïnteresseerd in dit principe en uiteindelijk heeft hij van zijn passie zijn beroep gemaakt. “Ik probeer via Duurzaam Lithoijen mensen te laten zien dat tegenwoordig omgaan met energie anders kan en ook moet dan wat we traditioneel gezien gewend zijn. We staan aan de vooravond van een energietransitie waarbij we afscheid gaan nemen van de fossiele industrie. Dat zal een lange weg zijn dus we moeten haast maken anders is het te laat. Sommige geleerden beweren dat we al te laat zijn maar ik probeer het positief in te zien en dat als we gasten van planeet aarde het tij nog kunnen keren. Als we als samenleving uiteindelijk op het punt terechtkomen dat we de aarde evenveel teruggeven als dat we ontnemen is alles in balans zoals het hoort.” Meer informatie is te vinden op de website www.duurzaamlithoijen.nl

Ik vroeg Bas wat tuineigenaren kunnen doen om hun groene leefomgeving duurzamer te maken. “Veel! Om te beginnen niet alles bestraten maar ook de natuur de ruimte geven, hemelwateropvang om de extremere hoeveelheid aan regenwater te bufferen en tevens terugdringen van het gebruik van schoon drinkwater. Denk daarbij ook aan het reduceren van het gebruik aan bestrijdingsmiddelen waardoor de vlinders en bijen weer een betere habitat aantreffen. Plaatsen van bijvoorbeeld een bijenhotel en vogelkastjes.”

Sfeerbeelden: insecten hotels en vogelhuisjes.

Maar je zou ook kunnen denken aan een groen dak of een groene gevel. Een voordeel hiervan is, het leuke aanzicht van het dak of de gevel maar er is meer, zoals:
– de verbetering van gezondheid en het milieu en het opvangen van fijn stof;
– het verhoogt de levensduur van het dak (tot 40 jaar);
– het geeft het dak en de gevel een betere warmte en geluidsisolatie;
– de biodiversiteit van jou leefomgeving neemt toe;
– een groen dak en een verticale tuin buffert en vertraagt de afvoer van het regenwater waardoor het rioolstelsel minder over gedimensioneerd hoeft te worden.

Sfeerbeelden: groen dak, zonnepanelen in het groen, groene gevel.

Kunnen mensen gebruik maken van subsidies? Bas: “Er bestaan wel degelijk subsidies voor daktuinen, echter deze worden door de diverse gemeentes zelf bepaald. Deze variëren enorm en kunnen flink oplopen, informeer hiervoor bij je gemeente en laat je adviseren. De Waterschappen hebben hiervoor ook geld beschikbaar gesteld maar daarvoor kom je pas in aanmerking van 1000m2 beschikbaar dakoppervlak…wordt voor een particulier erg lastig maar zij gokken op gezamenlijke initiatieven. 

Voor zonneboilers en warmtepompen is er de ISDE subsidie regeling opgesteld met flinke besparing per onderdeel op basis van merk en type.

Mbt zonnepanelen installaties zijn geen landelijke subsidies beschikbaar MAAR bestaat wel de mogelijkheid om de BTW volledig terug te vorderen als particulier zijnde. Bedrijfsmatig is er nog wel de SDE+ regeling naast de verschillende fiscale mogelijkheden m.b.t. duurzame installaties.

Meer met minder is een regeling waarbij je meerdere besparende maatregelen moet treffen (denk hierbij aan bijvoorbeeld spouwmuur isolatie, HR++ beglazing etc.) om hierop aanspraak te kunnen maken.”

Heb je goede voornemens op het gebied van duurzaamheid?
Enkele tips van Bas:
“Kijk goed naar je persoonlijke gedrag met betrekking tot duurzaamheid in het algemeen, de meeste mensen hebben geen enkel idee voor wat betreft het energie (elektra en gas) verbruik op jaarbasis en hebben geen goed beeld van de kosten die hiermee gepaard gaan. Bewuster omgaan met energie en de wereld om je heen en wanneer je praktische aan de slag wilt gaan: laat je adviseren wat de juiste besparende maatregelen zijn in je eigen specifieke situatie. Besparen is immers de beste en goedkoopste besparing!”

Terug naar overzicht.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *