Ben jij te oud om te tuinieren!

Heb jij plezier in je tuin, maar denk je dat je het onderhoud niet meer aan kunt? Denk je dat de hele tuin bestraten een oplossing is? Er is een andere oplossing: onderhoudsarme borders!
Een belangrijk uitgangspunt bij de aanleg van borders is dat rekening gehouden wordt met bezonning, het vocht in de bodem en de bodemsoort. Staat een plant op de juiste plek en kies je de juiste beplanting, dan is er minder onderhoud nodig. Er zijn verschillende concepten voor onderhoudsarme borders.

De architectonische border is een sobere border met grote groepen beplanting, veel verschillende bladstructuren en bladkleuren, een mooi wintersilhouet en hoofdzakelijke groenblijvende beplanting. Door het gebruik van bodembedekkers en andere beplanting die een dichte zode vormen en het feit dat deze in grote groepen aangeplant worden is er minder onderhoud nodig.

Prairiebeplanting is een onderhoudsarm beplantingsconcept waarbij een natuurlijk evenwicht ontstaat tussen de beplanting, d.w.z. dat ze geen concurrentie met elkaar aangaan. Er worden planten gebruikt die diep wortelen, aangebracht worden in kleinere groepen en gemengd worden met terugkerende natuurlijke patronen in verschillende combinaties. Op de bodem wordt een lavasoort aangebracht waardoor in de zomer minder water nodig is. Belangrijke kenmerken van deze beplanting is: winterhardheid, droogtebestendigheid, bloeirijkheid en stevigheid. Een prairieborder is herkenbaar aan uitbundige bloei in de zomer en herfst en het gebruik van siergrassen.

Griffioen Wassenaar heeft een beplantingsconcept bedacht: ‘Greentocolour’. Zij hebben onderzoek gedaan naar ‘sterke beplanting’ en met deze beplanting combinaties gemaakt voor borders in het openbaar groen en de tuin. De nadruk ligt op een juiste combinatie van beplanting, grotere groepen beplanting, voedingsbodem (grondverbetering) en grondbewerking. Het onderhoud bestaat uit het maaien van de beplanting in het voorjaar, het maaisel zorgt weer voor voldoende voeding voor de bodem.

Tip: De border is een gedeelte van de tuin, verlies niet de totale structuur uit het oog. Zorg voor een ruggegraat in de tuin doormiddel van bijvoorbeeld: hagen, bomen, groenblijvende heesters of heesters met een accent.

Het voorjaar komt er weer aan, het is tijd om plannen te maken. Veel succes!