Veranderingen in de buitenruimte. Ben jij er klaar voor?
Laatst las ik een artikel over hoe een ondernemer wandelen heeft geïntegreerd in haar dagelijkse werkweek. Zij had een mogelijkheid gevonden om de dagelijks suffe vergaderingen in het kantoor te verplaatsten naar de frisse buitenlucht en wandelend te vergaderen. Dit zet me aan het denken, het gebruik van onze leefruimte is aan het veranderen….
Innovaties en ontwikkelingen in de maatschappij zorgen dat de buitenruimte moet groeien, moet meegaan met deze vooruitgang. Leegstaande industriële panden worden gebruikt als broedplaatsen voor kleine (creatieve) ondernemers. Hierdoor ontstaan nieuwe hippe plekken in de stad, die voorheen oud en vervallen waren. Worden leegstaande gebouwen niet hergebruikt dan zouden ze moeten worden afgebroken en plaats moeten maken voor woningbouw of een park.
Wij worden steeds ouder, zorg neemt een steeds belangrijkere plaats in onze samenleving in. Er ontstaan nieuwe opvattingen over gezondheid en de kwaliteit van leven. Meer beweging wil zeggen meer naar de sportschool of meer bezoekjes aan het park. Want veel parken worden ingericht met fitnessapparatuur zodat het makkelijker wordt om te gaan sporten.
Dat het weer gaat veranderen dringt bij veel mensen nu echt door. Het is voelbaar en zichtbaar. Door de hevige regenval afgelopen voorjaar denken gemeenten in oplossingen. Parken, bermen, bomen en ‘groene’ particuliere tuinen zijn belangrijke buffers voor het regenwater en geven verkoeling aan de stad.
Er wordt duurzaam en energieneutraal gebouwd, steeds meer zonnepanelen sieren onze daken en weilanden, beplanting op daken en gevels geven steden een groener aanzicht.
Bouw je tegenwoordig een bijgebouw moet je deze steeds vaker landschappelijk inpassen. En bouw je een nieuwe woning in het buitengebied dan kan het aanleggen van een stukje natuur een voorschrift zijn. Bermen worden ingezaaid met bloemenmengsels en zorgen zo voor meer biodiversiteit in het buitengebied.
De auto wordt verdrongen uit de stad en de fiets krijgt de hoofdrol. Fietswegen vervangen de fietspaden en op den duur is er minder autoverkeer in de stad. Een samenhangend en direct stelsel van fietsvoorzieningen in een aantrekkelijke, veilige en comfortabele omgeving (lees ‘groene’ omgeving) is hiervan het gevolg. Dit is een mogelijk toekomst scenario, maar niet ondenkbaar.
De stad, jou gemeente krijgt een ander gezicht. Ben jij er klaar voor? Ik wel!