Groen dak ‘Groen boven je hoofd’

Voor een project in de openbare ruimte ben ik bezig met een klein gebouwtje, een follie met een dak dat overgaat in een bloemenweide. Het wordt één geheel met de omgeving, de voetprint is minimaal.

Zou jij ook kiezen voor een groen dak ? Groene daken dragen bij aan de biodiversiteit, ze zijn een ideale waterbuffer én ze zuiveren het fijnstof uit de lucht. Maar wat je misschien nog niet wist? Kijk voor meer voordelen.

Voordelen

Een groen dak verhoogd de isolatiewaarde van een dak. Doordat een groen dak minder warm wordt door de zoninstraling dan een gewoon dak heb je een hoger rendement van zonnepanelen. Het groen dak beschermd de waterdichte laag die eronder aanwezig is, waardoor je dak langer meegaat. Dankzij de verbeterde isolatie dalen de soms schommelende temperaturen in een gebouw. Het binnenklimaat wordt een stuk makkelijker beheersbaar.

Nadelen


Groene daken worden op het bestaande of nieuwe waterdichte dak aangebracht. Afhankelijk van de soort beplanting die je wilt gaan gebruiken, heb je minder of meer grond nodig en dat bepaald weer het gewicht wat het dak extra zou moeten kunnen dragen. Een Sedum dak heeft een belasting van ongeveer 45-75 kg/m2. Een echte daktuin met terrassen, struiken en soms zelfs kleine bomen heeft minimaal 50 cm grond nodig en weegt daardoor 300 kg/m2 of meer.

Onderhoud

Ook een groen dak moet je onderhouden. Pluk (on)kruiden en grassen die je niet in je groen dak wilt hebben voordat ze bloeien eruit. Let hierbij op dat je het waterdichte dak niet beschadigd. Mos kun je het beste in het voorjaar verwijderen, maar je kunt ook kalk gebruiken om het mos los te krijgen. Dit mos ontstaat wanneer je het dak niet goed hebt bemest. Het bemesten doe je het beste in het voorjaar wanneer de planten in hun groei zitten en ze de mest het beste kunnen opnemen.

Soorten

Extensief groen dak is een dak met verschillende Sedum beplanting, de investering is beperkt en er is geen bouwvergunning voor nodig. Het gewicht is door de dunne substraat laag erg laag.

Intensief dak is een dak met verschillende kruiden, net als een bloemenweide met waard- en nectarplanten die vlinders en bijen aantrekken. Deze beplanting heeft meer grond/substraat nodig om in te groeien.

Deze soorten daken zijn toepasbaar op daken tot 45 graden, op steilere daken is er een afschuifconstructie nodig.

Kies jij voor een groen dak?

Met vriendelijke groet, Carla Rovers