Samen de bloemen buiten zetten!

Heerlijk bloemen uit eigen tuin, wie wil dat nu niet? Door een bloemen pluktuin aan te leggen heb je deze luxe. Maar wat is een pluktuin, hoe ziet deze eruit en welk onderhoud hoort daarbij. Want als je het goed doet kun je bijna het hele jaar door een mooi boeket uit eigen tuin op tafel zetten.

Een klein stukje van mijn tuin wil ik graag omtoveren tot een bloemen pluktuin. Zelf zaaien en kijken hoe het proces verloopt en vooral veel dingen leren. Ik neem je mee in de aanleg van mijn pluktuin.

Lang geleden

Vroeger had elke boerderij een nutstuin (moestuin), een bloemen pluktuin was een onderdeel hiervan. Bloemen trekken hommels en bijen aan die de groente en fruitplanten in de moestuin kunnen bestuiven. Er zijn bloemen die helpen bij de natuurlijke bestrijding van ongedierte in de moestuin. De bloemen in de moestuin hadden dus een nut. Naast dit nut werd er natuurlijk ook geplukt van de bloemen.

Een plekje in de zon

De pluktuin hoeft niet zo groot te zijn. Ik start met een stukje tuin in de zon met een afmeting van zo’n 4-5 m2. De pluktuin kan ik altijd uitbreiden. De indeling van de pluktuin is afhankelijk van samenstelling van de planten, de soort bloemen die je in de pluktuin wilt planten of zaaien. 

Ik heb een stukje gevonden in de zon vlakbij de bloemenweide en de kippenren. Er staat nu nog veel wilde marjolein en zonnehoed in mijn toekomstige pluktuin. Deze wil ik wel voor een gedeelte laten staan! Links van het pad in de kippenren heb ik Pioenrozen staan in roze, rood en wit, dit is een goede aansluiting op de pluktuin

De samenstelling

De samenstelling van een pluktuin is heel persoonlijk, je kunt kiezen uit bijvoorbeeld een- of twee jarigen veldbloemen, zoals de korenbloem, margrieten in combinatie met vaste planten of bloembollen, zoals Dahlia’s. 

Bij het kiezen van de planten, let je op kleur, de juiste verhouding tussen bloeiende planten en bladplanten, de hoeveelheid zonlicht, de geur, hoogteverschillen tussen de planten en uiteraard de bloeitijd. Kies ook inheemse enkelbloemige voor de bijen en de vlinders. Maar wat bij een pluktuin vooral belangrijk is dat je jou leuke bos bloemen kunt plukken voor in de vaas. 

Ik ga voor een combinatie met veldbloemen, Dahlia’s, bestaande Rudbeckia en de wilde marjolein, in de kleurstelling roze, zalm, oranje, geel en wit. Hieronder zie je mijn keuze, voor nu :).

Dahlia Wizard of Oz
Bloei: zacht roze,
Hoogte: 80 cm

Dahlia Tyrell
Bloei: zalm-geel,
Hoogte: 90 cm

Dahlia Jowey Linda
Bloei: oranje,
Hoogte: 100 cm

Dahlia Big Brother
Bloei: oranje,
Hoogte: 90 cm

Dipsacus fullonum
Kaardebol
Bloeitijd: juli-sept.
Hoogte 1-2 meter

Ammi Green Mist
Witte Dille
Bloeitijd: juli-sept.
Hoogte 80 cm

Zinnia Elegans Cresto Peaches & Cream
Bloeitijd:  juli-oktober
Hoogte: 90 cm

Nigella Albion Green Pd
Juffertje in het groen
Bloeitijd: juli-sept
Hoogte: 60 cm

Lathyrus odoratus Royal White siererwt
Bloeitijd: juni-oktober
Hoogte 220 cm

Plox grandiflora Creme Brulee
Bloeitijd: juli-sept.
Hoogte: 45 cm

De indeling

Je kunt je pluktuin op verschillende manieren indelen. Dit kun je doen op kleur, op plantsoort of maak een mengelmoesje. Ik ga voor dat laatste! De Dahlia’s en de veldbloemen wil ik door elkaar planten, zodat je al een boeket hebt in de volle grond. Dit geeft een natuurlijk effect. De Kaardebol Dipsacus follonum zet ik er als solitairen tussen. Voor een weelderig effect houdt je rekening met 16 planten per m2, dit is veel meer dan gebruikelijk. Dit kan nu omdat met een-jarigen gewerkt wordt.

Zaai nu alvast je een-jarigen dan kun je ze in het voorjaar uitzetten. Dahlia’s bloeien in het najaar, wil je dat ze tegelijkertijd bloeien met de een-jarigen kun je ze ‘voortrekken’. Dit kan al in maart. Meer informatie hierover: Voortrekken Dahlia’s Bij een gemengde pluktuin plant je per m2 1 a 2 stuks Dahlia’s.

Je kunt nu ook alvast starten met het vrijmaken van het stukje grond waar je de pluktuin wilt hebben.
Veel succes!