De zomer, de meeste bloemen bloeien in de zomer. Door de juiste bloemen te kiezen trek je veel vlinders naar je tuin. Witte, gele, bonte vlinders. Ik zie dat voor de ene vlinder de IJzerhard favoriet is en voor de andere vlinder de lavendel. In mijn luie tuinstoel tel ik de vlinders en kijk ik op welke bloemen ze afkomen. Wat een vrolijke boel, wat zou het fijn zijn om ze een plekje te bieden in jouw tuin.

Wat kun je doen om zoveel mogelijk verschillende vlinders in je tuin te krijgen?

De basis van je tuin moet goed zijn.

Elke tuin moet een landschapje op zich zijn, een groene tuin is belangrijk voor de vlinder. Naast bloemen heeft de vlinder een beschutte plek nodig om zich op te warmen. Dit kan in een gevarieerde tuin met afwisselend hoge en lage struiken, bomen en planten. Zelfs een in hoogte gevarieerde grasmat vinden ze aantrekkelijk. Door met de maaier sommige stukken over te slaan ontstaan er op een gegeven moment ook inheemse bloemen in je gras.
In september/november als het kouder wordt gaan de vlinders in winterrust. Zij schuilen het liefst tussen snoeihout of dode, droge plantenresten. Dus ruim in de winter je tuin niet te veel op, zodat eitjes, rupsen en poppen kunnen overleven.

Vlinders zijn verzot op nectar. Volwassen vlinders zijn niet kieskeurig. Rupsen daarentegen wel. Vlinders gaan op zoek naar bepaalde planten en leggen daar hun eitjes op.

Dit zijn waardplanten.

Voor bijvoorbeeld de dagpauwoog is het de grote brandnetel. Pas de waardplanten toe in je tuin en vele nieuwe vlinders worden in jouw tuin geboren. Nu is de grote brandnetel niet een plant die je in je tuin wilt. Maar je hebt vast wel een verloren plekje waar je hem kunt laten staan!

Veel rupsen zijn in 1 plantensoort of plantenfamilie geïnteresseerd. Enkele soorten vlinders stellen weinig eisen aan de plant waar ze hun eitjes leggen. Het blad wordt het meest genuttigd door de rups maar ook wortels en stengels zijn bij sommige geliefd.

Dus wil je veel vlinders in je tuin, richt je dan op waardplanten en niet alleen op bloemen met veel nectar. De meeste waardplanten zijn inheems. Combineer ze in je tuin door het toepassen van bijvoorbeeld (gemengde)hagen, bosjes, singels en/of een bloemenweide.

Zorg als de vlinders uitgevlogen zijn wel voor voldoende voedsel; nectar.

Kies hiervoor bloemen uit die makkelijk toegang bieden, zoals enkel bloemige. Voor de vlinder is een border met 1 plantsoort niet interessant, zij vliegen zich verloren. Zij gebruiken planten als herkenningspunten en uitkijkpunten van de tuin. Mannetjes kiezen hoge planten uit om vrouwtjes te spotten. Het begin, zou ik zeggen voor veel vlinders in je tuin!

Lijst waardplanten

Lijst met planten voor vlinders Kies planten uit die het goed doen op de bodemsoort bij jou in de tuin!