Meer vogels en een bijdrage leveren aan meer biodiversiteit in je tuin? Leg een vogelbosje aan van inheemse struiken. Het bosje fungeert als voedselbos, verstopplek en broeimogelijkheid voor de vogels. Zelf heb ik enkele jaren geleden een vogelbosje aangelegd met mijn favoriete inheemse besdragende heesters. Zet de heesters hart op hart 1,5m om en om en houdt minimaal 1,5-2 meter afstand van de erfgrens. Maak hem robuust door met drie rijen te werken, waardoor er echt een bosje gevormd wordt. zie hieronder mijn favorieten! Plant het vogelbosje aan innovember tot en met april.
Mijn favorieten
Kardinaalsmuts – Euonymus europaeus
Deze struik wordt maximaal 4 meter hoog, na een mooie herfstkleur valt het blad af. De struik heeft een onopvallende bloei, maar de bessen in het najaar zij een feest om naar te kijken en voor vogels te eten!
Hazelaar – Corylus avellana
Deze struik wordt maximaal 6 meter hoog, het ka even duren voordat er vruchten aan komen. De katjes geven de struik in de winter een mooi aanzicht en is een van de eerste die bloeit.
Hulst – Ilex aquifolium
Deze struik wordt ongeveer 10 meter hoog en is de enige wintergroene loofboom in onze streek. Hij bloeit in mei en juni en in het najaar krijgt hij bessen waar de vogels dol op zijn.
De Gewone vlier – Sambucus nigra
De vlier is een inheemse plant die weinig eisen stelt aan de standplaats je vindt hem dan ook op diverse plaatsen terug. De vlier bloeit met witte schermen in de periode juni gevolgd door zwarte glanzende bessen in augustus.
Lijsterbes – Sorbus aucuparia
Deze boom wordt maximaal 10-15 meter hoog, hij bloeit in mei juni in tuilen, waarna er oranjebessen aan komen van ongeveer 1 cm doorsnede.
Beheer
Zoals je kunt lezen kunnen deze bomen/heesters best hoog worden. Daarom dient het vogelbosje beheert te worden. Om te voorkomen dat het bosje alleen in de hoogte gaat groeien, moer er om de 4 of 5 jaar gedund worden. Je gaat dunnen als de takken onderling elkaar raken. In het midden worden de heesters tot 30 cm boven de grond gekapt. De struiken die in de rand staan (in het licht) kun je 1 of 2 jaar later snoeien. De stronken groeien vanzelf weer aan en zo ontstaat er een vol vogelbosje als je dit periodiek herhaalt.
Kom eens een kijkje nemen tijdens de Biodiversiteitsdag van het IVN Land van Cuijk op 26 augustus 2024!
Of neem contact met me op voor een biodivers tuinontwerp!
info@carlarovers.nl
06-41940524