Wolken om in weg te dromen, maar dan GROEN!

Engeland was en is hier een ster in. De cottage tuinen hebben vaak in wolken geknipte hagen. Deze hagen fungeerden voorheen als afscheiding van de tuin en om privacy te geven daar waar nodig was. Het was aan de hovenier hoe gedetailleerd de wolk werd. Vooral de Taxus en de Buxus werden hiervoor gebruikt. De naam: Cloud Hedging. Nu ook in Nederland trending, maar dan anders…

Foto: Diny Tielemans

Veel ontwerpers halen hun ideeën uit de Engelse landschapsarchitectuur. We kennen allemaal de borders van hoog naar laag. Nu zien we vooral de wolkenhagen terug in de Nederlandse tuinen.

Nederlanders zijn iets voorzichtiger, in deze tijd gaat het veelal om design. De Nederlandse wolken zijn daarom eenvoudiger dan de Engelse. Veelal worden groenblijvende struiken gebruikt zodat de wolken of ‘blobs’ een krachtige structuur zijn in de tuin. In een moderne tuin gecombineerd met grote vakken siergrassen een plaatje. Maar wil je toch meer levendigheid en kleur in je tuin contrasteren de strakke wolken mooi met bijvoorbeeld een prairietuin of zelfs een bloemenweide. Beide hebben weinig groenblijvende elementen in zich, een wintergroene structuur versterkt deze borders.

Er zijn diverse struiken die zich lenen om strak gesnoeid te worden, zoals: Taxus baccata, Ilex crenata (vervanger van de buxus), de Osmanthus burkwoodii of Ilex messerveae ‘Blue Princess’.
Maar er zijn zeker ook struiken die van zich zelf al een bolvormige bloeiwijze hebben, zoals: Rhododendrons, Viburnum davidii en sommige lage prunus soorten. Deze hoef je dan ook niet veel of nooit te snoeien!

Wil je de echte CLOUD hedges gaan bekijken, kijk eens naar: Walmer Castle Broadwalk | English Heritage (english-heritage.org.uk)

Heb ik je enthousiast gemaakt en wil je zelf je hagen in de vorm van wolken gaan knippen?

Bekijk dit filmpje van de BBC: BBC Two – Gardeners’ World, 2017, Episode 22, Cloud pruning