Nieuwigheden

Waterpasserende tegels

Met deze vijfhoekige betontegels kun je de mooiste patronen leggen. Door de nokjes aan de zijkant van de tegels zijn ze waterpasserend en te gebruiken bij een goede water bufferende fundering. Het leuke effect van het hoogteverschil sprak mij bijzonder aan. Helaas weet ik niet de fabrikant, maar heb gezocht naar bedrijven in Nederland die deze soort van tegels maken en ik kwam uit bij Aquaflow.

Steentapijt

Dit vond ik een erg mooie toepassing van een steentapijt voor een vijver. Een steentapijt is een naadloze vloer van steentjes en hars. Deze toepassing kende ik nog niet, maar het geeft een mooie sfeer aan de vijver!

In Nederland wordt dit materiaal voor het exterieur en in het bijzonder vijvers nog niet vaak toegepast.

Water tot aan de rand

Bij deze vijver is een tegelrand aangebracht met in de zijkant van de tegel gleuven waarin het water wordt afgevoerd. Hierdoor kan het water tot bijna de rand komen en heeft het zwembad een mooiere uitstraling.

 

Een nieuwe manier van bouwen

Leuke manier om te spelen en te sporten

Veel speeltoestellen dagen niet uit om fantasierijk te spelen en te bewegen. Deze toestellen doen dat zeker!

Het inrichten van een buiten speelplaats is zoveel meer dan het plaatsen van toestellen in de ruimte. Tijdens het bezoek aan de BUGA 2023 waren er vele leuke speeltoestellen en spelplekken te zien. 

Het inrichten van een speelplek vraagt om visie en goede weldoordachte keuzes. Een speelplek dient bij te dragen aan plezier, fantasie en ontwikkeling van de gebruikers. Kinderen leren tijdens het gebruik van de speelplek een rollenspel te spelen vanuit allerlei perspectieven. Ze bedenken zelf een verhaal met karakters en een plot. Zo blijven kinderen creatief denken en krijgen zij een oplossend vermogen, ze leren samenwerken en flexibel te denken. Op deze manier worden kinderen sociaal en cognitief vaardig. Op deze manier wordt hun wereld een groot leerproces.

Speelaanleiding

In samenwerking met initiatiefnemer Kees de Bruijn van Kees de Bruijn ontwerp & vormgeving heeft Carla Rovers vormgeving stad en landschap een kunstwerk annex speelaanleiding ontworpen van ronde robinia palen. Het object in de vorm van een reptiel biedt tal van mogelijkheden om deze verblijfsruimte te optimaliseren voor kinderen en volwassenen. De functies van spelen en ontmoeten worden versterkt door de vormgeving van het object en zijn omgeving.

Beplanting

Deze BUGA show  was een mooie gelegenheid om combinaties van planten te bekijken. De duitse border kenmerkt zich door hele pompeuze borders, hier enkele samenstellingen die meer opgaan in elkaar en elkaar aanvullen.

Combinatie van Pennisetum alopcurioides, Dahlia Jowey Nina en Ammi visnaga ‘Green Mist’.

Combinatie van Rudbeckia (op de achtergrond), Foeniculum vulgare, Salvia nemorosa ‘Caradonna’ en een gevulde Rosa Eglantyne.

Combinatie van groenblijvende varen zoals: Polystichem polyblepharum, Phlomis russeliana en Hosta.

Combinatie van Sanguisorba officinalis ‘Tanna’, Aster pyrenaeus ‘Lutetia’ en Molinia arundinacea ‘Karl Foester’.