Een voedsellandschap in plaats van alleen maar gras

RIJKEVOORT-DE WALSERT | Doe-boerderij ‘An ’t Hoag’ is een kleinschalige boerderij. Naast agrarische productie is er de begeleiding van mensen met een hulpvraag, dit zijn de hulp-boeren. Bovendien wordt er kampeergelegenheid aangeboden op een mini-boerencamping. De omgeving van de boerderij wordt nu omgevormd tot een voedsellandschap.

Door Kees de Bruijn

De eigenaren Mart Albers en Patries Verschuren runden sinds 2001 boerderij ‘An ’t Hoag’. “Onze voorouders boerden hier al op de hoge grond en de naam geeft ook aan waar wij hier voor staan: een boerenleven met de voeten in en op de grond. In alle rust werken met planten en dieren. Kleinschalig, veilig, overzichtelijk en werkend met de seizoenen”.

Ook de zonen Job en Freek, de huidige mede-eigenaren, zijn helemaal niet van ‘mega’ gecharmeerd en zijn blij alles samen te kunnen doen wat op een kleine boerderij, een gemengd bedrijf, te doen valt.

Voedsellandschap

De jongste generatie Albers wil graag nog lange tijd boeren, maar vindt dat daarvoor nog een omslag nodig is, iets wat de familie al langere tijd wilde. De 3 hectare grond om de boerderij wordt nu gedeeltelijk omgevormd van weiland tot een voedsellandschap. Dat betekent in de praktijk dat er kleine weilanden gemaakt worden en een klein graanveld. Dat laatste veld is nodig om de gewenste wisselteelt te kunnen toepassen. Om de weilanden zo toekomstbestendig mogelijk te maken worden deze ingezaaid met 7 soorten gras en 25 soorten kruiden. Om de velden komen windkeringen en bossingels met kruiden, bessenstruiken, hoog- en laagstam vruchtbomen, heggen, een waterpoel, enz.. Dit maakt tevens een microklimaat haalbaar. Hakhout kan gebruikt worden in de eigen biomassa-installatie. Als mest wordt uitsluitend mest van eigen koeien, varken en kippen gebruikt. Dit idee van natuur inclusieve landbouw moet praktisch werkbaar zijn en ingebed in het landschap. Daarom is ook een landschapsontwerper ingeschakeld, Carla Rovers uit Wanroij, om de visie van het voedsellandschap vorm te geven.

Zelfvoorzienend

De veldjes met groenten, fruit en de kassen die er nu al zijn blijven. Samen met de toekomstige opbrengsten van de nieuw aan te leggen voedselgebiedjes en de boerderijdieren is dat ruim meer dan zelfvoorzienend. Daarom worden de producten verkocht op de boerderij en een deel aan versmarkten  in de omgeving.

Job Albers: “Wij vinden dat het boerenleven anders ingericht moet worden en we laten zo zien dat het ook anders kan. Boeren in de omgeving volgen met belangstelling wat we gaan doen maar kijken voorlopig de kat uit de boom”.

Toekomstig voedsellandschap bij Walsert 6 in Rijkevoort. Ontwerp Carla Rovers

Ontwerp voedsellandschap Carla Rovers Vormgeving stad en landschap